NIVO HARMONIZACIJE PROPISA BOSNE I HERCEGOVINE SA PRAVOM EVROPSKE UNIJE I SVJETSKE TRGOVINSKE ORGANIZACIJE

Autori

  • Vitomir Popović Univerzitet u Banjoj Luci, Pravni fakultet
  • Njegoslav Jović Univerzitet u Banjoj Luci, Pravni fakultet

Ključne reči:

pravo BiH, harmonizacija, pravo EU, pravo STO

Apstrakt

Bosna i Hercegovina (BiH) je složena državna zajednica i spada u red takozvanih država "sui generis". U BiH danas postoji 13 Ustava i Statut Brčko Distrikta koji de iure nije Ustav, ali de facto to jeste. Upravo u tom kontekstu treba posmatrati i zakonodavnu vlast u BiH, odnosno Republici Srpskoj. Naime, zakonodavna vlast se na nivou BiH ostvaruje putem Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u Republici Srpskoj zakonodavnu vlast vrši Narodna skupština, u Federaciji Bosne i Hercegovine zakonodavnu vlast vrši Skupština Federacije Bosne i Hercegovine i 10 kantonalnih Skupština, a u Brčko Distriktu Skupština Brčko Distrikta, zavisno od toga kako i na koji način je izvršena podjela nadležnosti između zajedničkih institucija u Bosni i Hercegovini, sa jedne strane i entiteta, odnosno Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, sa  druge strane.

Harmonizacija postojećeg zakonodavstva BiH odvijala se i odvija se na dva načina: u cilju stvaranja određenih uslova i pretpostavki za omogućavanje potpune slobode kretanja lica, roba, usluga i kapitala na cijeloj teritoriji BiH, u skladu sa Ustavom BiH, s jedne strane i istovremenim usaglašavanjem ovog zakonodavstva sa pravom Evropske unije u cilju stvaranja uslova za ulazak na ovo tržište, te usaglašavanjem sa pravom Svjetske trgovinske organizacije (STO).

##plugins.generic.usageStats.downloads##

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Reference

Ćirić, A. Međunarodno trgovinsko pravo: opšti deo, Pravni fakultet, Centar za publikacije, Niš 2010.

Goode, W. Rečnik termina međunarodne trgovinske politike (prevod S. Zubić-Petrović, A. Raković, K. Jovović), Službeni list SCG, Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore, Centar za evropsko pravo, Beograd - Kragujevac 2005.

Lasok, D. The Trade and Customs Law of the European Union, Kluwer Law International, London-The Hague-Boston 1998.

Popović, V. “Harmonizacija prava Republike Srpske kao uslov pridruživanja Evropskoj uniji”, u Harmonizacija zakonodavstva Republike Srbije sa pravom Evropske unije (ur. D. Dimitrijević, B. Miljuš), Institut za međunarodnu politiku i privredu, Hans Seidel fondacija, Beograd 2010, 37-54.

Popović, V. “Iskustva Republike Srpske u harmonizaciji prava sa pravom Evropske unije”, u Aktuelna pitanja savremenog zakonodavstva: zbornik radova sa Savetovanja pravnika, 8-12. jun 2009, Budva, Savez udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske, Beograd 2009.

Popović, V. „Neki aspekti harmonizacije prava Republike Srpske sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju“, Budvanski pravnički dani, Budva 2010.

Popović, V., Grahovac, J. „Harmonizacija propisa Svjetske trgovinske organizacije u Bosni i Hercegovini“, u Aktualnosti građanskog i trgovačkog zakonodavstva i pravne prakse (ur. S. Petrić), Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru, Mostar 2014.

Sheridan, N. Introduction to Approximation Tools and Instruments Developed by the EU, http://www.envnis.org/Microsoft_Word_-_EUtools-e.pdf.

Vukadinović, R. Pravo Evropske unije, Banja Luka - Kragujevac 2006.

Vukadinović, R. D. Kako usklađivati domaće propise sa pravom Evropske unije, Centar za pravo Evropske unije, Kragujevac 2004.

Internet izvori

Bosna i Hercegovina i WTO, http://www.mvteo.gov.ba/Content/Read/bih-i-wto?lang=bs, posećena: 1. 9. 2022.

Proces pristupanja, https://www.dei.gov.ba/bs/accession-process, posećena: 20. 8. 2022.

Usklađivanje zakonodavstva, https://www.dei.gov.ba/bs/instrumenti-za-uskladivanje-s-pravnom-tecevinom-eu, posećena: 20. 8. 2022.

##submission.downloads##

Objavljeno

12-10-2022